Az idők jelei 2015

Az idők jelei 2015

A programról

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre 2015. október 30-án bemutatta Az Idők Jelei című kiadványt. A füzet olyan írásokból merített szellemi inspirációt, mint a Magyar Katolikus Püspöki Kar 1996-ban kiadott Igazságosabb és testvériesebb világot! c. szociális körlevele, és a Professzorok Batthyány Köre által 2005-ben megjelentetett Szent István-terv. A kiadvány közös gondolkodásra kívánt hívni a keresztény értékrend alapján, meghallva Ferenc pápa 2015-ös szavait: Az idők teszik a dolgukat, tehát változnak. A keresztények pedig tegyék azt, amit Krisztus akar: mérlegeljék az időket és változzanak együtt a korral, szilárdan gyökerezve az evangélium igazságában.

A vitairat áttekintette a magyar társadalomban az elmúlt huszonöt évben lezajlott fejleményeket, és a jelenlegi kihívásokat. Arra keresett választ, hogy melyek a mai Magyarországon a legfontosabb társadalmi kérdések, és ezekre milyen, speciálisan keresztény válaszok adhatók. A kötet a következő 16 területet fogta át: nemzeti karakter, egyházi élet, politika, nemzetpolitika, család és demográfia, gazdaság, mezőgazdaság és vidékfejlesztés, egészségügy, oktatás, szociális ügyek, kisebbségügy, kultúra, tudomány, média, környezet, Magyarország a globális világban.

Az egyes területek szerzői a téma elismert, vezető szakértői voltak.

A vitairatot 2015. október 30.-án közel 500 fő előtt mutattuk be az Olasz Kulturális Intézetben. A bemutatón jelen volt és felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök, előadást tartott Balog Zoltán, Gyulai Endre, Tőkéczki László, Osztie Zoltán, Náray-Szabó Gábor és Martonyi János.

Letöltés

Orbán Viktor beszéde Az Idők Jelei című vitaanyagot bemutató konferencián az alábbi linkre kattintva érhető el: