Vidékfejlesztés

Nyíregyháza
2016. június 1.

Előadás

Előadók

Keresztes Dénes

Keresztes Dénes
A nyíregyházi KÉSZ csoport elnöke

Kovács Ferenc

Kovács Ferenc
Nyíregyháza polgármestere

Seszták Oszkár

Seszták Oszkár
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke

Petneházy Judit

Petneházy Judit
Az MPEE (Magyar Polgári Együttműködés Egyesület) alelnöke

Pásztor András

Pásztor András
A Timári Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetője, a megyei agrárkamara növénytermesztési osztályvezetője

Borbás Zoltán

Borbás Zoltán
A Kaposvári Egyetem kancellárja

Bitay Márton Örs

Bitay Márton Örs
Állami földekért felelős államtitkár

Képgaléria

Nagybirtok helyett családi gazdaság

Több mint tízszer annyi termőföldi bérleti szerződése van az államnak most, mint 2010-ben. A kormány célja az, hogy a nagybirtok és a családi gazdaságok arányát 50-50 százalékról 20-80 százalékra változtassa. Erről beszélt az Idők Jelei című konferencián Bitay Márton földművelésügyi államtitkár szerda este Nyíregyházán. A konferencián a falusi életmód és a vidéki gazdaság újraélesztéséről és kisebbségi kérdésekről volt szó.

Nagybirtok helyett családi gazdaság

Forrás: kölcseytv.hu

Az Idők Jelei vitairatot mutatták be Nyíregyházán, szerdán

Az Idők Jelei 2016 című konferenciasorozat egyik állomása volt Nyíregyháza szerda

Nyíregyházán is bemutatták az Idők Jelei című kiadványt. A vitairatot még 2015 október végén mutatta be a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Professzorok Batthyány Köre és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület. A kötet áttekinti a magyar társadalomban az elmúlt években lezajlott fejleményeket és a jelenlegi kihívásokat. Tordáné Petneházy Judit, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke elmondta, az Idők Jelei összesen 16 területet fog át: azt vizsgálja, a mai Magyarországon melyek a fontos kérdések és ezekre milyen, speciálisan keresztény válaszok adhatóak. Nyíregyházán a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés, illetve a kisebbségi kérdések voltak terítéken.

Idők Jelei vitairat

A konferencián jelen volt és előadást tartott Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkár, Köpeczi Bócz Tamás EU fejlesztések koordinációjáért és stratégiákért felelős helyettes államtitkár. A megjelenteket Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere köszöntötte.

Forrás: retrofm.hu

Erős élelmiszeriparral megszűnhetne a munkanélküliség a megyében! - 2016.06.02.

Erős élelmiszeripar és fejlett turizmus esetén megszűnhetne a munkanélküliség Nyíregyházán és a megyében. Ezt mondta dr. Kovács Ferenc azon a konferencián, melyen a mezőgazdaság és a kisebbség legégetőbb kérdéseiről esett szó a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán.

A rendezvény egy országos konferenciasorozat része volt, melyet három polgári-keresztény értékeket valló egyesület indított útjára. A rendezvény központjában az Idők jelei című vitairat állt, mely 16 témakörben keres megoldást a társadalmi kihívásokra.

- Nagyon érdekes témák vannak, többek között a nemzeti karakterről, az egyházi életről, a családról - az Idők jelei kiadvány szerkesztőbizottságának egyik tagja mutatta meg Nyíregyházán a 16 témakört tartalmazó füzetet. Tordáné Petneházy Judit hozzáfűzte, Magyarország az elmúlt 20 évben alapvető változásokon ment át, és szükség van arra, hogy az átalakulásokat a felelősen gondolkodó keresztény értelmiség szemüvegén keresztül is bemutassák. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke hozzáfűzte, a füzetet a miniszterelnökhöz és a szaktárcákhoz is eljuttatták.

- Minden politikushoz, a minisztériumokhoz, a témák szerinti illetékes minisztériumokhoz el lett juttatva, és most az országjárás során minden ilyen megszervezett megbeszélésen vagy programon mindig ott vannak azok a politikusok, akik érintettek, vagy akiket ez a téma érint, hogy ők is elmondhassák az ezzel kapcsolatos véleményüket, az ehhez a témához kapcsolódó véleményüket - tette hozzá Tordáné Petneházy Judit alelnök.

Mindezek után a füzet megjelenését támogató három egyesület, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, valamint a Professzorok Batthyány Köre országos konferenciasorozatot szervezett, melynek minden állomásán két-két témát tárgyalnak meg a szerzők és az érintett döntéshozók.

Az élelmiszeripar a foglalkoztatottság kulcsa

Nyíregyházán a kisebbségi kérdések mellett a mezőgazdaság, vidékfejlesztés aktuális kérdései kerültek terítékre.

Azt gondolom, ha a megyében az élelmiszeripar felfejlődne és a turisztika - a másik terület, ami az egész megyét érinti -, akkor talán nem is lenne munkanélküliség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében... - hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc, aki a vendéglátó megyeszékhely nevében köszöntötte a konferencia résztvevőit.

A polgármester arról beszélt, hogy a rendszerváltás előtt a megyeszékhelyen jelentős élelmiszeripari cégek működtek. Ezekből azonban mára csak mutatóba maradt néhány. A politikus úgy látja, újra kellene építeni az élelmiszeripart, mert akkor még a megyében sem lenne gond a foglalkoztatással.

A szaktárca bizakodó

Az agrártárca szerint az elmúlt években a kormány igyekezett helyzetbe hozni a mezőgazdasági vállalkozókat. 2010-hez képest megtízszerezték az állami földek bérlőinek számát és a földvásárlási programmal minden tizedik gazda újabb földterületekhez jutott. Most az a cél, hogy tőkét is kapjanak a mezőgazdasági vállalkozók.

Jönnek a források, egyre bővülő vidékfejlesztés és agrártámogatási források, aminek az eredményeként az agrárgazdaság versenyképesebbé válhat. A földtulajdonnal a középosztályt szerettük volna megerősíteni. Az volt a célunk, hogy a családi agrárvállalkozásokat minél jobban helyzetbe hozzuk - mondta Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkár.

Ősszel újabb füzet

A konferencián az is kiderült, hogy ősszel újabb füzetet jelentet meg az Idők jelei kiadvány szerkesztőbizottsága, ebben többek között olyan égető kérdésekkel foglalkoznak majd, mint a migráció és a korrupció.

Forrás: nyiregyhaza.hu

Állomások

Szervezők és támogatók