A programról

Az Idők Jelei Tanulmánykötet

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre 2015. október 30-án bemutatta Az Idők Jelei című kiadványt. A füzet olyan írásokból merített szellemi inspirációt, mint a Magyar Katolikus Püspöki Kar 1996-ban kiadott Igazságosabb és testvériesebb világot! c. szociális körlevele, és a Professzorok Batthyány Köre által 2005-ben megjelentetett Szent István-terv. A kiadvány közös gondolkodásra kívánt hívni a keresztény értékrend alapján, meghallva Ferenc pápa 2015-ös szavait: Az idők teszik a dolgukat, tehát változnak. A keresztények pedig tegyék azt, amit Krisztus akar: mérlegeljék az időket és változzanak együtt a korral, szilárdan gyökerezve az evangélium igazságában.

A vitairat áttekintette a magyar társadalomban az elmúlt huszonöt évben lezajlott fejleményeket, és a jelenlegi kihívásokat. Arra keresett választ, hogy melyek a mai Magyarországon a legfontosabb társadalmi kérdések, és ezekre milyen, speciálisan keresztény válaszok adhatók. A kötet a következő 16 területet fogta át: nemzeti karakter, egyházi élet, politika, nemzetpolitika, család és demográfia, gazdaság, mezőgazdaság és vidékfejlesztés, egészségügy, oktatás, szociális ügyek, kisebbségügy, kultúra, tudomány, média, környezet, Magyarország a globális világban.

Az egyes területek szerzői a téma elismert, vezető szakértői voltak.

A vitairatot 2015. október 30.-án közel 500 fő előtt mutattuk be az Olasz Kulturális Intézetben. A bemutatón jelen volt és felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök, előadást tartott Balog Zoltán, Gyulai Endre, Tőkéczki László, Osztie Zoltán, Náray-Szabó Gábor, és Martonyi János.

Az anyag kedvező visszajelzéseket kapott, mind a közvéleménytől, mind a sajtótól. A vitairat pozitív társadalmi fogadtatása is azt jelezte, hogy a mai magyar társadalom alapvető kérdéseire hívta fel a figyelmet. Ezért a munka folytatása mellett döntöttünk, és az Idők Jelei 2016 konferenciasorozat keretében bemutattuk a kiadványt.

A konferenciasorozat célja az anyag országos megismertetése és a kiválasztott témákkal kapcsolatos társadalmi vita kezdeményezése volt. A konferenciasorozat alkalmat adott arra is, hogy reflektáljunk arra a kb. 660 témafelvetésre-véleményre, amelyet a KÉSZ tagjai az ország és a társadalom állapotát illetően 2015-ben megfogalmaztak, és amely nagyban hozzájárult a kiadvány megszületéséhez.

A konferenciasorozat a következő 10 állomásból állt, amelyek teljesen lefedték az országot:

 1. Hódmezővásárhely
 2. Kaposvár
 3. Szombathely
 4. Győr
 5. Baja
 6. Budaörs
 7. Nyíregyháza
 8. Székesfehérvár
 9. Jászberény
 10. Kecskemét

Egy állomáson egy vagy két, előre kiválasztott téma került terítékre szakmai pódiumbeszélgetés formájában, amely során a fejezetet jegyző szerző és a meghívott szakpolitikus államtitkár vitaindító előadását szakmai vita követte, majd a konferenciát a közönségkérdések zárták.

Állomások

Szervezők és támogatók

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége a legnagyobb keresztény civil szervezet Magyarországon. A negyedszázados múlttal rendelkező egyesület behálózza az egész országot közel 70 helyi csoportja révén. Célja a keresztény üzenet (evangélium) képviselete és terjesztése. Tevékenységét egyházi, társadalmi, kulturális és szociális téren egyaránt végzi. Aktív kapcsolatot ápol a határon túli magyarsággal, erősítve ezzel a magyar nemzet egységét.

Magyar Polgári Együttműködés Egyesület

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület 1996-ban alakult a polgári, nemzeti és keresztény közéleti erők összefogása, a polgári értékek, erények megóvása és országos kiterjesztése célkitűzésével. Az egyesület számos fontos és időszerű témában szervez társadalmi és szakmai egyeztetést, vitafórumot, kulturális eseményt, országos és határon túli rendezvénysorozatot a kitűzött célok és a polgári gondolkodás kultúrájának ápolása érdekében.

 • Elnök: Balog Zoltán
 • Cím: 1089 Budapest, Visi Imre u. 6.
 • Telefon: 061/ 299-8066
 • E-mail: mpee@mpee.hu
 • Honlap: www.mpee.hu

Professzorok Batthyány Köre

Keretet biztosítunk a polgári értékrendet magukénak valló egyetemi tanároknak, hogy a jelen kihívásaira hosszabb távon is érvényes megoldásokat keresve hozzájáruljanak a nemzet szellemi energiáinak mozgósításához, előmozdítsák erkölcsi és gazdasági felemelkedésünket. Tagjaink tekintélyét, tudását és tapasztalatait felhasználva, támogatást ajánlunk a polgári Magyarországért dolgozó politikai pártoknak és politikusoknak.